Коренуване: Облогът на Самовилата

Благун не спираше да свири, докато разказва. Всеки друг разказвач дето съм гледал, включително и моя милост редуваше музиката и историята. Този дребен и жилав човек, с очи като въглени и една зареяна в простора усмивка, правеше всичко едновременно и без никакво прекъсване.

Пръстите му се движеха с такава скорост по струните на тамбурата, че не можех да проследя кое е палец, кое кутре, кой къде и след кой е. Гласът му беше като прииждаща буря – от далечен, заплашителен тътен, изведнъж стоварваше цялата си ураганна сила върху слушателите, а сетне с пролетен бриз и нежни напеви вадеше дъгата.

Разказът му пък наопак – беше равен и спокоен, и понякога и най-драматичната му част не поклащаше уверения и дълбок ритъм, като бавен марш на хиляда балкански тъпани.

Той не се имаше за музикант и не наричаше себе си разказвач. 

Благун наричаше себе си думир.

Що е думир ли…

„Думир е онзи, що лекува с думи и песни. Той е и разказвач на това що искаш да речеш, свирач на това, което искаш да излееш, дори и играч на сбраното в душите на слушателите си.

Да си думир е съдба, дето няма смяна. Сърцата на хората са като диви котки – трудно се стигат, ала веднъж да ти дадат да ги погалиш и си вечно техен.“

Благун разказваше, че думирите са обикаляли старите български земи и често са давали представления по ханове, села и събори. Били са много уважавани и ценени, защото винаги са носели настроение и приключения на всяко сбиране. Често са използвани и за разнасяне на новини, или глашатаи на вести.

Но заради огненото си слово и дарбата си да палят искри в зениците и душите на слушателите си, те са използвани особено много като събирачи на нови воини за армията на кана…

Цялата история – в петък, 21 юли в Арт Фондацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s